10.12.2019
Storsatsning på bildkonst – nästan 2000 elever provade på konstgrafik

I Österbotten har närmare 2000 grundskolelever deltagit i bildkonstworkshoppar anordnade av Barnkulturnätverket i Österbotten BARK under 2019. BARK firar tioårsjubileum och bildkonstworkshopparna har varit en del av jubileumsårets program.

Under workshopparna gjorde eleverna konstgrafik med högtrycksteknik genom att göra en egen press print-skiva och trycka flera tryck med den. Utöver konstgrafik fick eleverna testa att måla olika strukturer med hjälp av material som finns i varje kök – plastfolie och havssalt.

– Under bildkonstworkshopparna har eleverna fått prova på en ny teknik. Det finns många sätt att skapa konst och bara ens egen fantasi sätter gränser, säger Sini Björkholm, konstpedagog vid BARK.

Chans för alla elever att delta

Jätteprojektet har omfattat stora delar av Österbotten. Från 58 skolor har 1973 elever deltagit. De flesta skolorna har varit mindre byskolor på landsbygden. Konstpedagogen har kommit till skolorna och hållit bildkonstworkshopparna där.

– På så sätt har vi kunnat ge alla barn en likvärdig möjlighet att delta, säger Sini Björkholm.

Målet med bildkonstworkshopparna är att på ett jämbördigt sätt erbjuda workshoppar med låg tröskel till alla barn i kommunerna och att ge barnen konst- och kulturinspiration. Samtidigt har lärarna fått ta del av nya idéer och lära sig nya tekniker.

– Konstgrafik är en mycket intressant konstform. Det har varit en glädje att få följa med barnen och deras inlärning. Målet har varit att ge en känsla av att lyckas åt dem som känner att de inte är så bra på bildkonst, berättar Björkholm.

Projektet har fått finansiering av undervisnings- och kulturministeriet. 

Nyckeltal för bildkonstprojektet:

- Bildkonstworkshoppar har ordnats i 58 skolor

- Workshoppar på svenska och finska i 10 kommuner: Kristinestad, Kaskö, Malax, Korsnäs, Laihela, Storkyro, Vörå, Nykarleby, Pedersöre och Karleby.

- Totalt 333 undervisningstimmar

Bark bildkonst kuvataide 1

Gå till "Nyheter"
Uppdaterat 20.11.2014, klockan 14.42, .