01.09.2021
”Jippii! Jag läser!” Barn och unga i 23 kommuner bjuds in till läsfest i höst

Finlands största tvåspråkiga läsfest Jippii! Jag läser ordnas 20.9–15.10. Skolklasser, dagisgrupper och bibliotek som vill vara med kan redan nu anmäla sig på läsfestens webbplats.

Läsfesten bjuder på program och upplevelser kring berättelser, ordkonst och läsning. Läsfesten firas på olika håll, men tillsammans, i städer, på landsbygd och i skärgård – men framför allt i våra sinnen! Det digitala programmet består bland annat av författarbesök, litterärt escape room, utmaningar, tipsrundor, och inspiration till bokprat.

Gratis material för olika åldrar

Materialet är skräddarsytt för olika åldersgrupper. Daghem och förskolor bjuds till exempel på tips för interaktiva sagostunder, och skolelever kan prova på ordkonst eller boka in en digital träff med en författare eller illustratör för hela klassen.

Läsfestens digitala program och det pedagogiska materialet laddas ner eller streamas kostnadsfritt. Arrangörerna bakom läsfesten vill fokusera på att det finns många sätt att läsa.

– Med den här läsfesten vill vi ge så många barn och unga som möjligt chans att hitta glädjen i berättelser och i läsning. Vi vill också inspirera pedagoger och andra som arbetar läsfrämjande, säger Victoria Nylund som är kulturplanerare vid Österbottens barnkulturnätverk Bark.

Nätverk för läsande och barnkultur arrangerar läsfesten

I nätverket På läsande fot ingår representanter från 21 medverkande kommuner och skolor. Merparten av kommunerna finns i Österbotten. På läsande fot är ett av sex En läsande kommun-nätverk i Finland. Nätverken koordineras av Läsrörelsen, och projektet finansieras av Utbildningsstyrelsen.

Österbottens barnkulturnätverk Bark är ett av 33 barnkulturcenter i Finland. Bark har tvåspråkig verksamhet i landskapet Österbottens 14 kommuner samt i Karleby stad.
En bred skara aktörer inom kultur- och utbildningsfältet siktar på att under 2023 arrangera en nationell festival kring barn- och ungdomslitteratur. Den här läsfesten är ett första steg mot den stora festivalen om två år.

Jippii jag laser RGB

Gå till "Nyheter"
Uppdaterat 20.11.2014, klockan 14.42, .